CDA: Wolfvrije gebieden in Gelderland

Natuur 4 juni 2020

Gelderland moet zo snel mogelijk gebieden aanwijzen waar de wolf niet gewenst is. In die wolfvrije gebieden, zoals de Achterhoek en het Rivierengebied, moet het dier actief verjaagd worden. Het CDA, dat wil dat Gelderland deze maatregelen neemt, denkt dat het mogelijk is om wolven terug te jagen naar Duitsland, waar veel meer ruimte voor de beschermde dieren is.

Wolvenbeleid
Gelderland is tot nu toe de enige provincie in Nederland met een eigen wolvenbeleid. Dat komt omdat zich alleen in deze provincie op de Veluwe wolven hebben gevestigd. Op de Noord-Veluwe woont een wolvenpaar, dat vorig jaar voor het eerst jongen heeft gehad. De Veluwe is aangewezen als wolventerritorium en boeren daar krijgen een vergoeding voor het nemen van wolfwerende maatregelen.

Zwerfwolf
Het CDA maakt zich zorgen over uitbreiding van de roedel op de Noord-Veluwe. Ook de onrust die een zwerfwolf de afgelopen weken in Brabant veroorzaakt, is voor de partij reden om dinsdag aan te dringen op aanscherping van het beleid. ‘Net zoals er gebieden zijn waar we geen wilde zwijnen willen hebben, moeten er ook wolfvrije zones komen. Sommige gebieden zijn gewoon niet geschikt voor wolven. De Duitse deelstaat Nedersaksen wijst ook wolfvrije gebieden aan’, aldus CDA-Statenlid Arjan Tolkamp.

Terugjagen
Wolvendeskundige Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging acht de CDA-oproep zinloos. ‘De wolf mag op grond van Europese wetgeving niet verjaagd of afgeschoten worden. Zo’n besluit houdt geen stand voor de rechter. Bovendien: veruit de meeste wolven die door Nederland zwerven zien we niet eens, dus van terugjagen over de grens kan geen sprake zijn. Ik zou trouwens ook niet weten hoe je dat zou moeten doen.’ (ANP)

Bron: Binnenlandsbestuur.nl 

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?