Winkelleegstand plotseling sterk toegenomen

Aan de daling van de winkelleegstand in de afgelopen vier jaar is plotseling een einde gekomen. In het afgelopen half jaar is de leegstand toegenomen: van 6,7 naar 7 procent. Het aantal leegstaande winkelpanden steeds daarmee van 14.775 op 1 januari naar 15.445 op 1 juli.

Van winkel naar woning

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Locatus. Sinds begin 2015 daalde de leegstand, ondanks een afname van het aantal winkels. Voornaamste reden voor het toenemend aantal leegstaande winkels is dat het ombouwen van winkels naar woningen of andere niet-retail functies stagneert. In heel 2018 kregen bijna 2.000 retailpanden een andere functie. In de eerste helft van 2019 waren dit er minder dan 300. Mogelijk is vorig jaar het laaghangende fruit geplukt en staat de markt nu voor grotere uitdagingen om deze ombouw door te laten gaan.

Hardste klappen

De afgelopen jaren werd veel leegstand gevuld door horeca, dat is in de eerste helft van dit jaar ook nog gebeurd, maar wel in mindere mate dan de afgelopen jaren. Ook dat verklaart de toegenomen leegstand. Vooral de winkelgebieden in de middelgrote centra krijgen de hardste klappen. In stadsdeelcentra is de leegstand niet sterk gestegen.

Bron: Binnenlands Bestuur (17 juli 2019)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?