Wet kwaliteitsborging voor het bouwen niet controversieel verklaard

BouwenWabo 18 september 2017

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is niet controversieel verklaard. Dat is zojuist in de Eerste Kamer afgesproken, meldt een woordvoerder van de senaat.

Bouwend Nederland en Vereniging Eigen Huis wilden dat de Eerste Kamer de wet pas in behandeling zou nemen, zodra er een nieuwe regering is. Tal van andere organisaties in en om de bouw drongen juist aan op verdere voortgang van het proces.

Het is de bedoeling dat de wet begin 2018 ingaat. Directbetrokkenen gaan ervan uit dat die datum niet wordt gehaald. Of de wet op een meerderheid kan rekenen in de Eerste Kamer is nog onduidelijk.

Privaat bouwtoezicht 

Met de wet verdwijnt de gemeentelijke bouw- en woningtoezichthouder. In de plaats daarvan moeten bouwbedrijven zelf de kwaliteit van bouwprojecten waarborgen. Private partijen houden bouwers in de gaten. Een speciale toelatingsorganisatie moet de kwaliteitssystemen goedkeuren.

Bouwers draaien met de nieuwe wet vaker op voor bouwfouten, zo is de verwachting. De wet versterkt de positie van de consument en die van opdrachtgevers.

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?