Transformatie gebouwen in 2016 naar nieuw record

BouwenRuimtelijke plannen 14 november 2017

Transformatie van winkels, kantoren en fabriekspanden heeft in 2016 in totaal ruim 8.000 nieuwe woningen opgeleverd, het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. Eindhoven was vorig jaar koploper transformeren met 785 woningen, zo’n 40 procent van de in 2016 in de gemeente gerealiseerde woningproductie. Ook in  Amsterdam (585) en Den Haag (485) ontstonden zo veel nieuwe woningen.

Vooral kantoren
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral voormalige kantoren kregen een woonfunctie: ongeveer de helft van het totale aantal transformaties over 2016. Bij 16 procent ging het om maatschappelijk vastgoed (scholen, sportaccommodaties en dergelijke). Zo’n 11 procent bestond uit voor wonen geschikt gemaakte winkels.

Aanpassing regels rijk  
Met het totaal van 8.095 nieuwe woningen kwam de transformatie bijna 300 woningen hoger uit dan vorig jaar, toen het voorlopige record van 7.825 werd bereikt. De groei is een gevolg van de aanpassing van wet- en regelgeving door het rijk, die het herbestemmen van kantoren, winkels en fabriekspanden sinds 2012 eenvoudiger maakt. Waar toen zo’n 4 procent van het totale aantal in Nederland opgeleverde woningen een herbestemd pand betrof, is dat nu opgelopen tot zo’n 10 procent.

Ooststellingwerf procentueel koploper
Eindhoven mag dan in absolute zin over 2016 koploper transformatie zijn, procentueel scoren enkele andere gemeenten nog beter. In Ooststellingwerf (74 procent), Noordwijk (68) en Laren (65) werd meer dan de helft van de nieuwe woningen via transformatie gerealiseerd.

Bron: Binnenlands bestuur, Centraal Bureau voor de Statistiek

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?