Stedelijke verdichting en extremer klimaat leiden tot meer waterschade

Voortschrijdende stedelijke verdichting in combinatie met een extremer klimaat zorgt voor steeds meer waterschade aan woningen. Het Verbond voor Verzekeraars constateert dat de schade jaarlijks grosso modo met ruim 100 miljoen euro toeneemt.

Steeds vaker wateroverlast
‘Zonder gemeentelijke actieplannen worden bewoners steeds vaker met wateroverlast geconfronteerd’, stelt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar naar aanleiding van de cijfers. Volgens de branche-organisatie voor makelaars zijn veel door gemeenten in de jaren zestig aangelegde riolen onvoldoende bestand tegen langdurige zware regenval.

Riolen aan vervanging toe
‘De meeste riolen zijn inmiddels aan vervanging toe. Dit moet door de rioolheffing worden gefinancierd en dat is politiek geen fijne boodschap.’ Zo ontstaat een dubbel probleem voor huiseigenaren, stelt VBO: ‘Niet alleen zorgt het water voor directe schade, ook kan een woning door herhaalde wateroverlast in waarde dalen.’

Meer groene zones
Behalve in investeringen in riolen schuilt de oplossing volgens de branchevereniging in meer groene zones in de stad, die het regenwater beter kunnen bergen. ‘Creëer groen in gemeenten, via de aanleg van gebouwen met groene daken en slim ontworpen publieke ruimtes en onbenutte plekken. Minder beton zorgt er bovendien voor dat regenwater beter afvloeit.’

Extra drempels
Nu binnen­stedelijk bouwen de nieuwe trend is, moet er volgens Van der Ploeg worden gewaakt voor een ‘groene slijtageslag’. Ook burgers zouden de wateroverlast kunnen tegengaan met extra drempels voor kelders en souterrains, en met minder tegels in hun tuin.

Bron: Binnenlands Bestuur (8 mei 2018)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?