Sound as a resource, not as a waste (#inspiratie)

Geluid 13 oktober 2017

Soundtrackcity onderzoekt samen met het Centre for Urban Studies van de Universiteit van Amsterdam en een groep betrokken bewoners hoe geluid een positieve bijdrage kan leveren aan het verblijfsklimaat in de stad. Om dat op een zinvolle manier te doen en omdat zij een methode van werken willen ontwikkelen die in de toekomst in meer steden kan worden toegepast is gekozen om te werken op een specifieke plek, het Mr Visserplein in Amsterdam.

Sound as a resource, not as a waste

In de stadsontwikkeling speelt de akoestische waarde van de publieke ruimte nauwelijks een rol. Bij het ontwerp van de publieke ruimte wordt niet meegenomen hoe een plein of straat uiteindelijk zal klinken.

Dat is een gemiste kans, omdat in een ruimte die goed klinkt mensen graag willen zijn. De uitdaging is om geluid niet langer te zien als een afvalproduct, als herrie of bron van overlast, maar als een grondstof. Een grondstof die stedenbouwers en architekten kunnen inzetten bij de vormgeving van de stad. Er zijn er genoeg die dat maar al te graag doen, maar dan moeten zij er wel opdracht toe krijgen. Dat gebeurt nauwelijks omdat de urgentie nog niet is doorgedrongen bij planners en beleidsmakers.

Dit onderzoek heeft als uiteindelijk doel om beleidsmakers te overtuigen dat goed klinkende stedelijke ruimtes grotwee sociale en economische voordelen opleveren. Door geluid mee te nemen in het ontwerp neemt de kwaliteit van de openbare ruimte toe, zijn grote kostenbesparingen mogelijk, ontstaat een beter vestigingsklimaat en stijgt de concurrentiepositie.

Een plek in de stad die goed klinkt

Hoe maak je een plek die goed klinkt? Soundtracksity denkt dat je die vraag om te beginnnen aan de bewoners en gebruikers van een plek moet stellen. Zij zijn stakeholders en local experts. Zij hebben vaak essentiële informatie over de ruimte die ze dagelijks gebruiken. Doel van Crowdsourcing Mr. Visserplein is een methode te ontwikkelen waarmee local experts een plek in de stad kunnen beoordelen door te luisteren.

Met interdisciplinaire teams van kunstenaars, wetenschappers en bewoners zoeken zij uit hoe deze kennis het beste toegankelijk gemaakt kan worden voor professionals binnen de stedelijke ontwikkeling.

Lees meer over het project op hun website.

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?