Snelheidsverlaging levert Noord-Holland 4500 huizen op

De ruimte die is ontstaan voor nieuwe woningbouw door de stikstofmaatregelen, en dan vooral het terugbrengen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/u, levert Noord-Holland 4503 nieuwe woningen op. 10 woningbouwplannen hebben een natuurvergunning gekregen, zo heeft de provincie bekendgemaakt.

Ruimte

Het kabinet nam eind vorig jaar de maatregel om de snelheid op de wegen terug te brengen naar 100 km/u. Op die manier moest er weer ruimte ontstaan voor bouwprojecten die niet langer een natuurvergunning konden krijgen door de afwijzing van de PAS-regeling door de Raad van State. Honderden bouwprojecten, die bij de aanleg een stikstofneerslag in natuurgebieden kunnen veroorzaken, kwam vervolgens stil te liggen. Provincies gaven nauwelijks meer natuurvergunningen uit. Het kabinet kwam tot een ruil: door de stikstofuitstoot van auto’s te verminderen door een lagere maximumsnelheid, kwam er meer ruimte voor de stikstofuitstoot van bouwprojecten.

Aandragen

De afgelopen maanden konden gemeenten in heel Nederland woningbouwprojecten aandragen voor de extra stikstofruimte. Hoeveel de maatregel landelijk heeft opgeleverd is nog niet bekend, maar in Noord-Holland hebben 10 projecten in gebieden waar de stikstofuitstoot kritisch is, nu een vergunning gekregen. Het gaat om woningbouwprojecten in Zaanstad, Bergen, Heiloo, Landsmeer, Haarlemmermeer en Wijdemeren.

Groen

De Noord-Hollandse gedeputeerde Cees Loggen (Wonen) is blij dat er groen licht is gegeven ’De woningnood in Noord-Holland is enorm, en elke woning is er één. Daarom doen we er als provincie alles aan om woningbouw te faciliteren en realiseren.’

Bron: Binnenlands Bestuur (27 juli 2020)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?