RvS zet streep door voorbeeldproject Omgevingswet

‘Een klap voor Zaanstad en onze woningbouwontwikkeling’, noemt wethouder Hans Krieger (ruimtelijke ontwikkeling, VVD) de uitspraak eerder deze week van de Raad van State. Die zette een dikke streep door de herontwikkeling van het plaatselijke Hembrugterrein.

Zeehavennorm

Zaanstad wilde op het voormalige defensieterrein minimaal duizend woningen bouwen. De nieuwe woonwijk zou komen te liggen binnen de geluidszone van het industrieterrein Westpoort in het Westelijk Havengebied. Om de woningbouw toch mogelijk te maken, wilde Zaanstad de zogenaamde ‘Zeehavennorm’ toepassen. Daarmee wordt het onder voorwaarden mogelijk om woningen te bouwen met een maximale geluidsbelasting van 60 d(B)a.

Beperkte uitbreiding
Daar gaat de Raad van State in de uitspraak niet mee akkoord. De aangepaste norm mag volgens de RvS slechts gelden bij een ‘beperkte uitbreiding van bestaand woongebied.’ Daar is volgens de raad bij duizend woningen geen sprake meer van. ‘Alle planonderdelen die woningen mogelijk maken kunnen daarom niet overeind blijven, want zonder die zeehavennorm is de geluidsbelasting op de nieuwe woningen te hoog.’

Bezwaar
Diverse partijen hadden eerder bezwaar gemaakt tegen de bouwplannen van de gemeente Zaanstad, waaronder het Havenbedrijf Amsterdam en enkele bedrijven die gevestigd zijn op industrieterrein Westpoort in Amsterdam. Ze vreesden dat de herontwikkeling van het Hembrugterrein ten koste zou gaan van hun eigen bedrijfsvoering.

Paradepaardjes
Het Hembrugterrein gold als een van de nationale paradepaardjes qua toepassing van de ruimere mogelijkheden van de aankomende Omgevingswet. Wethouder Krieger zet de herontwikkeling nog niet uit het hoofd. ‘De uitspraak zet op dit moment weliswaar een enorme streep door de rekening in de herontwikkeling van het Hembrugterrein, maar wij zullen blijven zoeken naar mogelijkheden om het terrein verder te ontwikkelen.’

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?