Rotterdam: 15 euro per groene vierkante meter

Duurzaamheid 10 april 2019

De gemeente Rotterdam wil dat er de komende drie jaar 20 hectare meer groen in de stad komt. In een speciaal actieplan wil het stadbestuur groenere daken, meer groen in de openbare ruimte en wil ze burgers stimuleren om hun eigen stoepen, tuinen en schoolpleinen te vergroenen.

Stimuleren

Voor de maatregelen heeft wethouder Bert Wijbenga  (Buitenruimte, VVD) 12,5 miljoen euro uitgetrokken als stimuleringsgeld voor projecten en initiatieven van de gemeente en andere partijen. Daarnaast wordt nog 3,5 miljoen gestoken in het versterken van ecologische verbindingen in de stad.

Dakgroen

Een grote slag moet gemaakt worden met het vergroenen van de Rotterdamse daken.  Niet alleen op daken van bedrijven op bedrijventerrein, kantoorlokaties en het havengebied, maar ook op particuliere daken moet meer groen komen. Huiseigenaren kunnen 15 euro per m2 subsidie krijgen op een groen dak. Groene daken helpen bij het verkoelen van gebouwen en is gunstig voor de waterberging, zodat de riolering wordt ontlast. De gemeente verwacht 6 tot 8 hectare dak te kunnen vergroenen. In totaal heeft Rotterdam een bruto  groen dakpotentieel van 18 miljoen m2, maar niet ieder plat dak is geschikt voor begroeiing.

Schoolpleinen

Rotterdam wil ook meer geld steken in groene schoolpleinen en meer beplanting langs wegen en gebouwen. Volgens Wijbenga moet daarbij de samenwerking met burgers, bedrijven en instellingen worden gezocht. ‘Aangezien maar 40% van de grond binnen de gemeentegrenzen eigendom is van de gemeente (openbare ruimte) en 60% van de grond in private handen is, zoeken we voor onze plannen de samenwerking met onder andere de bewoners, bedrijven, investeerders en woningcorporaties. Wij hebben hun medewerking hard nodig.

Bron: Binnenlands Bestuur (10 april 2019)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?