Overlast door vuurwerk voorkomen en beperken

Omgevingsrecht algemeen 12 december 2018

Straten gevuld met de rotzooi van afgestoken vuurwerk. Opstootjes, schade of zelfs lichamelijk letsel. De jaarwisseling ligt weer in het verschiet. Als het aan deze gemeenten ligt, worden de problemen door vuurwerk tijdens oud en nieuw zoveel mogelijk beperkt. 

Schadeloze oudejaarsviering

Gemeente De Fryske Marren wil het nieuwe jaar ‘goed en feestelijk’ inluiden en hoopt op een ‘prettige, rustige en schadeloze oudejaarsviering’. Inwoners die een vernieuwende activiteit organiseren voor hun dorp of wijk die aan dit doel bijdraagt, maken kans op een bijdrage van 500 euro. Wie aanspraak wil maken op het bedrag, moet een omschrijving van de activiteit mailen naar de dorpencoördinator.

Schoonste straat

De gemeente Westland daagt bewoners uit om hun straat op 1 januari 2019 zo schoon mogelijk te maken. ‘Tijdens en na de jaarwisseling is er veel aandacht en tijd voor het opruimen van restanten vuurwerk en andere rommel op straat en dit kost geld.’ Dat kan ook anders, aldus de gemeente. Ze organiseert daarom de wedstrijd ‘Wie viert op nieuwjaarsdag een feestje met de schoonste straat van Westland?’. 

Bewoners die hun krachten bundelen en op nieuwjaarsdag samen hun straat (of een deel daarvan) schoonmaken, maken kans op een buurtbarbecue. Elk huishouden uit de winnende straat die meehielp, ontvangt ook een cadeaubon ter waarde van 15 euro. Om mee te dingen moet een straat wel aangemeld zijn en een foto van voor en na het opruimen worden opgestuurd.

Campagne via social media

De gemeente Hollands Kroon roept op tijdens de jaarwisseling vooral rekening met elkaar te houden. Burgemeester Nawijn: ‘De jaarwisseling is bedoeld om plezier met elkaar te hebben. Vuurwerk betekent voor de één plezier en lol, maar voor de ander geldt dat een stuk minder. Houd daarom rekening met elkaar en voorkom ergernis en ongevallen.’ De gemeente start daarom de campagne voordeeenvoordeander.nl, vooral via social media en grote doeken die in de kernen van de gemeente staan. 

Ze hoopt daarmee ook de schade te beperken die vuurwerk in en om huizen en aan gemeentelijke eigendommen kan aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan vernielde brievenbussen, straatmeubilair of bushokjes. ‘Afgelopen jaarwisseling had de gemeente ruim 8500 euro schade door vandalisme. Deze schade willen we beperken want uiteindelijk kost het de gemeenschap onnodig veel geld.’

Dankbrief van de burgemeester

Amsterdammers die samen met hun buren een vuurwerkvrije zone willen instellen, kunnen hiervoor een doe-het-zelf-pakket aanvragen. Aanvragers van het pakket krijgen borden waarmee de zone aangegeven kan worden, materiaal om de borden aan lantarenpalen of verkeersborden vast te maken, raamposters én een bedankbrief van de burgemeester. 

Steeds meer vuurwerkvrij

Steeds meer gemeenten experimenteren trouwens met zo’n vrijwillig vuurwerkvrije zone. Naast Amsterdam en de drie andere grote steden, zijn er dit jaar nog negen grote plaatsen die een proef houden. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeenten. ‘Zo hopen de burgemeesters zonder hoge kosten de overlast en risico’s van vuurwerk verder terug te dringen,’ aldus de krant.

De betreffende gemeenten, waaronder Almere, Delft en Hilversum, volgen daarmee het voorbeeld van Den Haag. Daar werd vorig jaar al een proef gedaan. Inwoners konden toen zelf hun straat vuurwerkvrij verklaren en daarop toezien. De bewoners van de dertien gemeenten die de proef houden, kunnen zelf zo’n zone aanvragen bij hun gemeente. Hoeveel dat er zullen zijn, zal blijken in de aankomende weken, ‘maar vooralsnog loopt het nergens storm.’

Bron: Gemeente.nu (10 december 2018)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?