Ook in 2019 te weinig nieuwbouw

Bouwen 3 januari 2019

Het aantal nieuwbouwwoningen blijft volgend jaar naar verwachting steken op 65.000. Het beperkte aantal nieuwe bouwlocaties voorkomt verdere groei van het aantal bouwvergunningen.

Meer tijd 

Ook personeelstekorten bij bouwbedrijven beperken de aanwas van nieuwe huizen, aldus economen van ING in een rapport over de sector. Verder zitten er relatief complexere ontwikkelplannen in de pijplijn. Die kosten meer tijd dan de plannen die direct na de crisis zijn uitgevoerd.

Grote steden 
‘Vooral schaarste aan bouwlocaties in en rond de grote steden zorgt er voor dat de beoogde 75.000 nieuwbouwwoningen uit de Woonagenda en de Miljoenennota komend jaar niet gehaald worden’, zegt econoom Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) riep gemeenten eerder dit jaar al om op meer ‘lef’ te tonen, door met hun bouwplannen vaker de groene randen van de stad op te zoeken.

Utiliteitsbouw
In de utiliteitsbouw groeit de productie doordat bedrijven meer investeren in nieuwe bedrijfspanden van voornamelijk kantoren en logistieke centra. De totale bouwproductie groeit hierdoor volgend jaar naar verwachting met 3,5 procent. In 2017 en 2018 werden nog groeicijfers van rond de 6 procent gehaald.

Bron: Binnenlands Bestuur (28 december 2018)

 

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?