Nieuwe ingangsdatum Omgevingswet bekend

Omgevingsrecht algemeen 9 oktober 2017

De Omgevingswet gaat in per 1 januari 2021. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer laten weten.

Niet achterover hangen
De minister had op 27 juli via Binnenlands Bestuur bekendgemaakt dat de beoogde ingangsdatum per 1 juli 2019 van de baan was. Een nieuwe ingangsdatum was op dat moment nog niet bekend. Wel zei Schultz dat er niet te veel, maar zeker ook niet te weinig tijd moest worden gegeven aan gemeenten om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. ’Je kunt zeggen: ik doe het zo krap mogelijk, maar dan moet je misschien over een tijdje wéér uitstellen. Maar als je het ruimer doet, gaan gemeenten wellicht achterover hangen,’ aldus de minister in juli. Met de ingangsdatum van 1 januari 2021 denkt de minister het evenwicht hiertussen gevonden te hebben.

Bundelen
De nieuwe Omgevingswet is bedoeld om de wet en regelgeving rond het aanvragen van vergunningen sterk te vereenvoudigen. Eenmaal ingevoerd zal de wet straks alle regelgeving op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water bundelen. De burger kan dan alles aan één loket regelen, hoeft niet langer naar drie of vier lokale overheden voor de aanvraag van bijvoorbeeld een bouwvergunning.

Complexiteit
De reden voor het uitstel ligt in ‘de complexiteit van de ministeriële regelingen en de vier Aanvullingswetten. Het uitstel heeft volgens Schultz vooralsnog geen gevolgen voor de uiteindelijke einddatum van de transitie in 2029. Lokale overheden toonden eerder al begrip voor het uitstel van de Omgevingswet. VNG, Unie van Waterschappen en IPO zeggen wel te hopen dat ‘de energie niet uit het veranderingsproces zal weglopen’.

Ambitie

‘Gemeenten willen uiteraard werken met een goed doordachte wet. Zij zijn volop bezig met de voorbereiding. Ieder met een eigen ambitie en aanpak. Een andere ingangsdatum verandert niets aan de transitieopgave van gemeenten’, stelt de VNG in een reactie op de nieuwe ingangsdatum.

Bron: Binnenlands bestuur

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?