Midden-Drenthe gaat zonnepark aanleggen en exploiteren

Duurzaamheid 5 november 2018

De gemeente Midden-Drenthe legt zelf een zonnepark aan en gaat dit ook exploiteren. Dat zou tijd en geld besparen en opbrengsten blijven lokaal beschikbaar. 

De gemeente gaat een zonnepark aanleggen van 6 hectare op een perceel dat al in eigendom is van de lokale overheid. Daarmee is ze de eerste gemeente in Drenthe die zo’n park zelf aanlegt en exploiteert. De raad nam vorige week het besluit en koos daarbij uit drie opties die op tafel lagen (pdf).

Voordelen zelf doen

Uitbesteden aan een commerciële partij, een lokale energiecoöperatie betrekken, óf helemaal zelf de handschoen oppakken: dat waren de smaken. De Drentse gemeente doet dus het laatste, in de vorm van een BV. Een van de voordelen hiervan zouden de hoge opbrengsten zijn. Die worden in een duurzaamheidsfonds gestopt, voor de financiering van andere duurzame projecten. Als nadeel wordt onder meer genoemd de extra ambtelijke capaciteit die nodig is.

Opbrengsten

De ruimte voor het park is twintig jaar gereserveerd, in totaal leent de gemeente 5,5 miljoen euro voor het project. Op het park komen 21.000 panelen. De verwachte opbrengst is 2 tot 2,5 miljoen euro per jaar. ‘Dit geld gebruiken we om de duurzaamheidsdoelen in Midden-Drenthe te stimuleren en om projecten aan te jagen,’ staat in het beleidsstuk. Het zonnepark zou energie leveren voor zo’n 1600 huishoudens: goed voor 2 procent van het huidige stroomverbruik in de gemeente. 

De gemeente last ondertussen een stop in voor andere voorstellen voor zonneparken, omdat ze eerst nieuw beleid wil ontwikkelen. Alleen parken waarvoor de plannen vergevorderd waren, worden afgemaakt. Overigens wacht Midden-Drenthe nog met de aanleg, want er is door omwonenden bezwaar aangetekend.

Zonneparken in andere gemeenten

Midden-Drenthe is niet de eerste gemeente in Nederland die zelf een zonnepark aanlegt en exploiteert. In Twenterand wordt naar verwachting in de zomer van 2019 een locatie met 40.000 zonnepanelen geopend. Ook de gemeente Apeldoorn heeft plannen voor zonneparken. 

Bron: Gemeente.nu (5 november 2018)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?