Inhaalslag vergunningen voor nieuwbouwwoningen

Bouwen 18 juni 2019

Dankzij een sterke maand april, waarin voor bijna 5.500 woningen een nieuwbouwvergunning is afgegeven, is de achterstand ten opzichte van vorig jaar bijna ingelopen.

In april werden er 30 procent meer vergunningen afgegeven ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit gegevens van het CBS. Toch is het nog niet om de schade van de eerste maanden van dit jaar in te halen. In de eerste vier maanden van 2019 werden vergunningen voor 18.490 woningen verleend. Dat is nog steeds 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden was de achterstand nog 26 procent. Kijkend naar het twaalfmaandsgemiddelde zakt het aantal vergunningen licht. Gemiddeld werden er het laatste jaar maandelijks 5.600 woningen vergund. Vorig jaar op dezelfde tijd waren dat zo’n honderd meer.

21.000 nieuwbouwwoningen in 2019 opgeleverd

Het aantal opleveringen van nieuwbouwwoningen daalde ook. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 21.000 woningen opgeleverd, dat is 1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Minister Ollongren streeft ernaar jaarlijks 75.000 nieuwe woningen toe te voegen.

Grafiek - Aantal vergunningen zakt licht terug; aantal opleveringen stabiel - bron CBS

Bron: cobouw.nl

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?