In tientallen zwembaden nog gevaarlijk roestvrij staal

Omgevingsrecht algemeen 3 september 2018

In 64 overdekte zwembaden is gevaarlijk roestvrij staal aanwezig in delen waar dit niet is toegestaan. Van bijna vijftig andere zwembaden weten gemeenten niet of dit het geval is.

Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. In 2011 overleed een baby in een Tilburgs zwembad. Twee geluidsboxen kwamen van het plafond naar beneden doordat de roestvrij stalen bouten van de bevestiging waren aangetast door chloordampen. De regelgeving werd daarop aangescherpt: eigenaren van zwembaden moesten voor 1 januari 2017 aantonen dat er geen gevaarlijk roestvrij staal meer in hun zwembad aanwezig was. Begin dit jaar bleek uit een brief van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer dat ongeveer de helft van de zwembaden vrij was van het materiaal. Begin 2017 was dat nog een vijfde.

Gevaarlijk roestvrij staal in zwembaden
RTL Nieuws ondervroeg de 168 gemeenten waar in juli 2017 zwembaden waren waar gevaarlijk roestvrij staal aanwezig was óf waarvan onduidelijk was of dit aanwezig was. Volgens hen zijn er ondanks de strengere regels tientallen zwembaden die niet aan de wet voldoen. In Rotterdam zou het bijvoorbeeld gaan om 25 zwembaden en in Heerlen werd een zwembad per direct gesloten na vragen over de veiligheid. Gemeenten zijn terughoudend met het noemen van namen en willen het commerciële belang van het zwembad niet schaden.

Ook zouden verscheidende andere gemeenten niet weten of hun zwembaden voldoen. Terschelling moet bijvoorbeeld de particuliere baden nog inspecteren. Coevorden wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de baden.

Bron: Gemeente.nu (3 september 2018)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?