Groene daken zijn ‘groot onbenut landschap’

Duurzaamheid 8 augustus 2019

Recreëren, stadslandbouw, energie opwekken: er zijn legio mogelijkheden voor een groen dak. Net als voordelen. Het draagt bij aan een klimaatbestendige stad en bevordert biodiversiteit. Deze gemeenten zetten in op meer groene daken.

Op verschillende plaatsen wordt momenteel hard gewerkt aan een groenere invulling van de daken in de gemeente. Zo roept Leiden 2020 uit tot Jaar van het Dak omdat de daken volgens de gemeente nog ‘een groot onbenut landschap’ zijn. Bijna 15 procent van de totale Leidse grondoppervlakte is dak. De stad is een van de meest dichtbebouwde van Nederland en ruimte is er schaars. ‘Zonde als de ruimte op de daken niet beter gebruikt wordt,’ aldus de lokale GroenLinks-fractie, initiatiefnemer van de actie.

De gemeente trapt alvast af met een fotowedstrijd. Wie zonnepanelen of een groen paradijsje op z’n dak of schuur heeft, kan een foto via Instagram of Facebook delen en de gemeente daarin taggen. De gemeente verspreidt de foto’s vervolgens via sociale media, de Stadskrant en andere kanalen om aandacht te vragen voor de actie. Inwoners die meedoen, maken kans op een bezoek aan de toren van het stadhuis (dat uitzicht biedt op alle daken van de stad) en een lunch voor twee.

Groene bushokjes

In Utrecht zijn driehonderd bushokjes uitgerust met een plantendak, een primeur voor de gemeente, zo schrijft VerkeersNet. Utrecht stelde dit als voorwaarde aan het bedrijf dat de bushokjes en de voorzieningen verzorgt. De vetplant Sedum, die weinig onderhoud vergt, mag er z’n best doen. Zo’n groen dak op de bushokjes kan onder meer fijnstof afvangen en een koele schuilplaats bieden in de zomer. Het project zou inmiddels heel wat aandacht uit binnen- en buitenland hebben gekregen. Apeldoorn gaat in navolging van Utrecht binnenkort aan de slag met de groene bushokjes, aldus Omroep Gelderland.

Gratis groen dak

Wie in de gemeente Papendrecht woont en een groen dak overweegt, kan zich aanmelden voor een gratis dakcontrole. Een expert gaat hierbij na of het dak geschikt is om te vergroenen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kwaliteit en de draagkracht van de constructie. Blijkt het dak geschikt? Dan wordt er een vrijblijvende offerte opgesteld voor de realisatie. De gemeente verloot onder de aanmelders een gratis groen dak (tot tien vierkante meter) en werkt hiervoor onder andere samen met Operatie Steenbreek Papendrecht. 

Populaire subsidie

In verschillende gemeenten bleek vorig jaar de regeling voor groene daken populair. De bodem van de subsidiepot werd al snel bereikt en de regeling verlengd. Zo stelde Utrechtextra geld beschikbaar voor bewoners en bedrijven die hun dak van een groen jasje wilden voorzien. Ook in Den Bosch ging het hard en was het subsidieplafond halverwege het jaar bereikt. Na de hete zomer vorig jaar stelde ook Amsterdam extra geld beschikbaar.

Dit jaar bleek in Amstelveen de subsidie voor groene daken juist onderbenut. Wegens gebrek aan belangstelling verruimde de gemeente haar subsidieregeling. De regeling geldt nu ook voor de aanleg van groene gevels of verticale tuinen en de nieuwe subsidiebedragen zijn fors hoger.

Bron: Gemeente.nu (7 augustus 2019)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?