Groeiend draagvlak bij gemeenten om uitbreiding statiegeld

Duurzaamheid 8 februari 2018

Al 72 Nederlandse gemeenten zijn partner geworden van de Statiegeldalliantie. Zij vragen aan het kabinet Rutte om statiegeld dit jaar uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Ook de eerste Nederlandse provincie, Noord-Brabant, voegt zich bij de beweging. Ekoplaza is de eerste supermarktketen die zich als voorstander van statiegeld uitspreekt en in de alliantie stapt.

Het draagvlak voor statiegeld groeit razendsnel verder. De Statiegeldalliantie ging van start eind november. De teller van het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op een indrukwekkende 216 partners. Dat is meer dan een verdubbeling binnen minder dan een maand.

‘Weert was de eerste gemeente die zich meldde’, stelt woordvoerder Tom Zoete van Recycling Network Benelux dat het initiatief nam tot de alliantie. ‘Inmiddels zien we dat een grote variëteit van gemeenten zich aansluit: groot, klein en verspreid over het hele land. Je merkt dat veel gemeenten het initiatief van een buurgemeente volgen’, zegt Zoete. ‘Dat sneeuwbaleffect zie je duidelijk terug.’ Voor een gemeente zijn aan deelname aan de alliantie geen kosten verbonden. ‘Voor ons is een gemeente lid als de raad de aanvraag ondersteunt en als een logo en korte motivatie worden meegestuurd’, zegt Zoete.

Vermindering van het zwerfafval (en het terugdringen van de opruimkosten ervan) wordt door gemeenten op de site van de alliantie als meest voorkomende argument aangedragen. Ook versnelling van het recyclingsproces speelt een rol. Afgelopen najaar kwam het Centraal Planbureau (CPB) al met het advies om het statiegeldsysteem uit te breiden. Dat zou vermindering van zwerfafval leiden en daarmee tot reductie van de plasticsoep in de zee.

Bronnen:
Statiegeldalliantie (8 feb 2018)
Binnenlands Bestuur (8 feb 2018)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?