Groei zonnestroom loopt tegen de grenzen

Duurzaamheid 4 februari 2020

Het gaat hard met de installatie van nieuwe zonnepanelen in Nederland. Dat blijkt uit het Solar Trendrapport 2020 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Maar inmiddels is de grens van wat het stroomnet aan kan wel bereikt.

Vermogen
Volgens de onderzoekers werden er nog nooit zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als vorig jaar, toen er 8,1 miljoen bijkwamen. Het totaal opgestelde vermogen steeg daarmee tot bijna 7 gigawatt, ruim 5% van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie. Een jaar eerder was dat nog 3%. De zakelijke sector neemt met de bouw van zonneparken en zonnepanelen op industriedaken zo’n driekwart van het geïnstalleerde vermogen voor hun rekening. Een kwart komt van particuliere initiatieven.

Nederland, Emmeloord 27 augustus 2019. Zonnepark.

Groningen
De grootste toevoeging was het eind vorig jaar gerealiseerde zonnepark Midden-Groningen, waar meer dan 300.000 panelen zijn neergezet. In Groningen staan nog veel meer grote parken op de lijst van te realiseren projecten. Ook in Vlagtwedde en Stadskanaal worden dit jaar grote zonneparken in gebruik genomen.

Top
Volgens Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research, is Nederland bezig zijn achterstand aan duurzame energie in te lopen. ‘In vergelijking met de rest van Europa halen we nog steeds maar een klein deel van onze energie uit duurzame bronnen. We horen nu echter wel tot de wereldwijde top wat betreft het aantal zonnepanelen dat we jaarlijks installeren.’

Capaciteit
Maar vooral in de noordelijke provincies lopen netbeheerders tegen de capaciteitsgrenzen van het stroomnet aan. Het gevolg is dat er inmiddels projecten stil liggen omdat de stroom niet op het net gebracht kan worden. ‘Hierdoor staat er nu voor 750 MWp aan projecten stil: net zo veel als nodig is om alle huishoudens in een stad als Breda van stroom te voorzien. Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen is het dan ook van essentieel belang om de netcapaciteit tijdig te vergroten.’

Bron: Binnenlands Bestuur (30 januari 2020)

Meer weten over duurzame energie? Bekijk onze cursussen in de categorie Duurzaamheid.

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?