‘Giga-opgave’ Drentse asbestdaken scherp in beeld

Algemeen 12 juni 2018

Een vliegtuig met geavanceerde camera bracht de hoeveelheid asbestdaken in de provincie Drenthe in beeld: zes miljoen vierkante meter. Met de eerste openbare ‘asbestdakenkaart’ kan elke Drent vanaf vandaag zelf ontdekken hoe het met de eigen dakbekleding is gesteld. Zo hoopt de provincie de asbestsanering te versnellen.

Giga-uitdaging 

‘Het is een giga-uitdaging’, stelt Drents gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ruimtelijke ordening, ChristenUnie). In 2024, dus binnen zes jaar, moet al het asbest van de Nederlandse daken zijn verwijderd. Om de bewustwording van dit probleem onder de Drentse bevolking te vergroten, presenteert de provincie vandaag een digitale plattegrond waarop elk asbestdak vuurrood oplicht. Nu staan alleen de gemeenten Hoogeveen en Noordenveld erop weergegeven. Over een maand moet het asbest in de gehele provincie zichtbaar zijn.

Beter inzichtelijk
Nee, het grote aantal rode daken in de twee pilotgemeenten verbaasde hem niet, zegt Stelpstra. De omvang van het probleem was al goed bij hem bekend. ‘In Drenthe is de score niet beter of slechter dan in de rest van het land. Deze problematiek speelt in heel Nederland.’ Wel maakt de kaart beter inzichtelijk waar het asbest zich vooral bevindt: op de daken van (verouderde) bedrijfjes, in het buitengebied en ook opvallend vaak op schuurtjes van particulieren. Ook nuttige informatie voor hulpverleners bij een eventuele brand.

Asbestregeling
Om sneller van het asbest af te komen, voerde Drenthe als een van eerste provincies in 2017 een asbestregeling in. De provincie stelde een revolverend fonds van 4 miljoen euro beschikbaar, waarmee particulieren en bedrijven onder gunstige voorwaarden hun asbestdak kunnen omwisselen voor eentje met zonnepanelen of betere isolatie. Volgens Stelpstra slaat de regeling aan: ‘Er zijn tien daken omgebouwd. Bij 23 is de aanvraag in behandeling en nog eens zes zitten in de onderzoeksfase. Daarnaast weten we dat er nog eens meer dan honderd pandeigenaren het digitale formulier aan het invullen zijn.’

Rijk nodig
Maar zelfs met die regeling blijft de ambitie van een in 2024 volledig asbestvrij Drenthe voorlopig buiten beeld. ‘We hebben het rijk nodig om het tempo verder te versnellen’, aldus Stelpstra. ’Daarom ben ik blij dat staatssecretaris Van Veldhoven onze asbestdakenkaart vandaag lanceert.’ Een van de grootste problemen is volgens hem de beschikbaarheid van personeel. ‘Asbestverwijderaars klagen dat ze onvoldoende aan geschikte arbeidskrachten kunnen komen. Dat vormt een rem op het proces.’

Bron: Binnenlands Bestuur (11 juni 2018)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?