Gemeenten verdienen fors meer aan grond

Grondbeleid 5 maart 2019

Gemeenten hebben vorig jaar fors meer aan grondexploitaties verdiend. Vooral woningbouw brengt veel in het laatje. Dat blijkt uit onderzoek van Willem Korthals Altes, hoogleraar grondbeleid aan de TU Delft. Gemeenten boekten gezamenlijk een resultaat op grondexploitaties van 1,25 miljard euro. Dat is 20 procent meer dan in 2017. Het overgrote deel, 1 miljard euro, is afkomstig van woningbouw; een kwart miljard euro komt door de exploitatie van grond voor bedrijven.

Gemeenten profiteren volgens het onderzoek vooral van de verkoop van grond en de stijgende grondprijzen. Volgens Korthals Altes gebruiken de gemeenten het verdiende geld nog niet om extra in woningbouw te investeren. De mate van grondverwerving was in 2018 weliswaar hoger dan in 2017, maar dat jaar was volgens de hoogleraar een dieptepunt. Gegevens van de waarde van grondposities laten zien dat gemeenten interen op hun vermogen aan grondposities. Deze boekwaarde was volgens een analyse van Deloitte eind 2017 minder dan de helft van die van 20123

Groningen enige provincie met negatief resultaat op grondexploitatie

Alles provincies, op Groningen na, hebben in 2018 een positief saldo op hun grondexploitatie. Toch is een op de drie gemeenten (32 procent) nog in last. Gemiddeld per gemeente is het negatieve saldo (-1,6 miljoen euro) echter beduidend lager dan het positieve saldo van de andere gemeenten (gemiddeld 7,9 miljoen euro). De gemeenten Groningen en Schiedam boekten een tekort van boven de 10 miljoen euro.

De provincie Noord-Holland springt er uit met een positief saldo van een half miljard euro. Dat is te danken aan Amsterdam, waar een positief saldo van 491 miljoen euro werd geboekt, voornamelijk als gevolg van de post overige verrekeningen (herwaarderingen en boekwinst bij verkoop). Indien Amsterdam niet wordt meegerekend, hebben de andere gemeenten met een positief saldo een gemiddeld positief saldo van 4,9 miljoen in plaats van 7,9 miljoen euro.

23 gemeenten boekten resultaat van hoger van 10 miljoen euro

Naast Amsterdam rapporteren nog 22 gemeenten een positief saldo van meer dan 10 miljoen euro: Almere, Lansingerland, Utrecht, Apeldoorn, Westland, Haarlemmermeer, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Ede, Zaltbommel, Meierijstad, Leiden, Uden, Arnhem, Zwolle, Helmond, Diemen, Hellendoorn, Zuidplas, Breda, Zoetermeer en Oosterhout. Een aantal van deze gemeenten had volgens Korthals Altes tijdens de crisis nog te maken met grote verliezen op hun grondexploitaties.

Volgens Korthals Altes gaat het om voorlopige cijfers. Uiterlijk in augustus 2019 kunnen gemeenten nog aanvullingen of correcties doorgeven. Rotterdam en Den Haag zijn nog niet in de cijfers opgenomen.

Bron: Cobouw.nl (5 maart 2019)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?