Gemeente Kampen bereikt meer met minder regels

Gebiedsontwikkeling 26 oktober 2017

De gemeente Kampen en het Expertteam Versnellen slaan de handen ineen om regelgeving te verminderen. Beide partijen proberen hiermee de vertraging bij projecten en bouwplannen tegen te gaan. Het afgelopen jaar trok de gemeente ongeveer een kwart van alle ruimtelijke beleidsstukken in.

Niet de regels maar de mogelijkheden van ruimtelijke ontwikkeling – daar wil het gemeentebestuur van Kampen de nadruk op leggen. Daarom nam de gemeente de huidige regelgeving onder de loep. Kampen schakelde hiervoor in 2014 het Expertteam Versnellen in.

Verminderen van regelgeving
Het Expertteam richt zich op ontslakken: het verminderen en vereenvoudigen van regelgeving die bouwplannen en -projecten vertragen. Samen met de gemeente Kampen zochten de betrokken experts Adri Dorrestein en Martin Bosch een geschikte pilot om een bouwproject vlot te trekken. De keuze viel op het Stationskwartier. Het project met honderden woningen, een winkelcentrum met voorzieningen en kantoren kwam moeizaam van de grond.

Niet durven bouwen
Het Expertteam bracht alle betrokkenen bijeen. “Uit gesprekken met hen bleek het probleem niet te zitten in de regelgeving”, zegt Monique Cuisinier, Eenheidsmanager Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente. “Er was op dat moment weinig vraag naar woningen. De projectontwikkelaars durfden niet te bouwen.”

Ontregelweek
Het Expertteam en de gemeente richtten zich verder vooral op het ruimtelijk beleid. Konden de regels niet eenvoudiger en minder beknellend zijn? Cuisinier: “We vroegen bedrijven en wijkverenigingen hoe zij de regels ervaren. We interviewden beleidsmakers en -uitvoerders intern. En we organiseerden een ontregelweek. Doel van deze week was om met ludieke acties medewerkers bewust te maken van het belang van deregulering.”

Minder beleidsstukken
Kampen heeft de beleidsinventarisatie dit jaar afgerond. Van de 81 beleidsstukken heeft de gemeente er 21 ingetrokken. Ze bleken bijvoorbeeld achterhaald te zijn. “De hulp van het Expertteam was hierbij zeer welkom. Het expertteam  bracht onder andere kennis van andere gemeenten binnen. Het faciliteerde contact met Friso de Zeeuw en Sandra Schruier, die bij ons de discussie leidden over het waarom van ontslakken en samenwerken en veranderen. Zij waren kritisch, ook tegenover ons bestuur. En zij hielpen ons van buiten naar binnen te kijken, precies in de geest van de Omgevingswet.”

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?