Gasvrijbuiters De Wolden alsnog teruggefloten

Duurzaamheid 19 mei 2020

Pragmatische redenen

“Uw besluit lijkt ook vooral ingegeven door pragmatische en bestuurlijke redenen”, schrijft de commissie. “U wilt eigenaren van nieuwe en bestaande woningen in die zin gelijk behandelen. Deze ongelijkheid is echter expliciet het uitgangspunt van de in de Gaswet opgenomen regeling.”

Onderscheid vermijden

De Wolden wilde met haar beleid onderscheid vermijden tussen eigenaren van bestaande woningen (die gewoon gas mogen gebruiken) en die van nieuwbouwwoningen. “Vooral bij inbreidingslocaties is het moeilijk uit te leggen dat een gasaansluiting voor nieuwe woningen volgens de Gaswet niet mag”, stelde de gemeente begin dit jaar. “De aanwijzing van de gemeente als uitzonderingsgebied voorkomt keuzeongelijkheid.”

Beperkt inzetbaar

Milieudefensie is niet tegen de inzet van groen gas, dat duurzaam wordt opgewekt uit slib, afval van stortplaatsen en gft-afval. Maar de organisatie wil dat dit gas alleen tijdelijk wordt toegepast bij bestaande bouw. “Er is veel te weinig groen gas beschikbaar, dat moet je dus inzetten waar geen alternatieven zijn.”

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?