Deadline RES verschoven naar oktober

Duurzaamheid 14 april 2020

De 30 Nederlandse energieregio’s krijgen langer de tijd om aan te geven of en waar ze zonne- en windparken willen laten plaatsen. Het concept voor de Regionale Energiestrategie (RES) moest eigenlijk voor 1 juni binnen zijn, maar door de coronamaatregelen vergaderen veel gemeenteraden niet en kunnen er ook geen bewonersbijeenkomsten worden gehouden.

Klimaatakkoord
Het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie geeft de 30 regio’s, die zijn aangewezen bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord, daarom tot 1 oktober de tijd. In die energieregio’s werken gemeenten, provincies en waterschappen samen aan plannen. Na 1 oktober buigt het Planbureau voor de Leefomgeving zich over de plannen.

Nederland, Emmeloord 27 augustus 2019. Zonnepark.

Vertraging
De hoop is nog steeds dat er geen grote vertraging optreedt. Regio’s worden dan ook opgeroepen om voorlopige concepten wel al voor 1 juni in te leveren. Het uitstel komt na een oproep van VVD-fracties in de regio Utrecht waarover Elsevier Weekblad bericht. Zij vroegen verantwoordelijk minister Eric Wiebes om meer tijd.

Bewoners
Vooral het plaatsen van windparken is vaak een politiek gevoelig onderwerp waarover zowel lokale als regionale overheden moeten beslissen. Bestuurders hechten veel waarde aan gesprekken met bewoners omdat zij mogelijk overlast kunnen krijgen door windmolens. Bovendien kunnen deze invloed hebben op de waarde van hun huis.(ANP)

Bron: ANP via Binnenlands Bestuur (8 april 2020)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?