Een voorbeeld: een bedrijf wil zijn activiteiten uitbreiden met nieuwe installaties op het terrein. Dat heeft gevolgen voor het milieu: extra uitstoot en wellicht ook meer verkeer en lawaai. Moet het bedrijf hiervoor een nieuwe vergunning aanvragen? Zo ja, met welke milieuwetten moet het bevoegd gezag rekening houden?
Een voorbeeld: een bedrijf wil zijn activiteiten uitbreiden met nieuwe installaties op het terrein. Dat heeft gevolgen voor het milieu: extra uitstoot en wellicht ook meer verkeer en lawaai. Moet het bedrijf hiervoor een nieuwe vergunning aanvragen? Zo ja, met welke milieuwetten moet het bevoegd gezag rekening houden?
Het milieurecht nu en in de Omgevingswet
Alle milieuthema’s, water, natuur en handhaving
Alle thema’s door specialisten behandeld
De actuele (beleids)ontwikkelingen
Inhoud
Milieubescherming is een taak van de overheid. Het milieurecht is een verzameling van wetten en regels die het leefmilieu moeten beschermen. De Wet milieubeheer (Wm) is tot 2021 de belangrijkste milieuwet en gaat, net als vele andere milieuwetten, vanaf 2021 op in de Omgevingswet. Andere wetten zijn bijvoorbeeld de Wet geluidshinder, de Wet bodembescherming en de Waterwet.
De Basiscursus Milieurecht geeft inzicht in de belangrijkste Milieuwetten en uitvoeringsbesluiten nu en straks onder de Omgevingswet. De juridische kaders staan centraal. Na het afronden van deze cursus ken je de hoofdlijnen van het stelsel van milieurecht, de plaats van het milieurecht binnen het omgevingsrecht en het Europese milieurecht. Je hebt inzicht in hoe de milieuwetgeving in de Omgevingswet geregeld is en wat de gevolgen van de Omgevingswet zijn voor alle thema’s.
Voor wie
De Basiscursus Milieurecht is bedoeld voor medewerkers van overheden en bedrijfsleven die meer willen weten over de juridische aspecten van het milieubeleid. Om de cursus goed te kunnen volgen, is minimale juridische kennis een vereiste. De cursus is ook interessant voor (beginnende) medewerkers van adviesbureaus en advocatenkantoren en leden van interdisciplinaire projectteams.
Cursusdata
10, 24 mei, 7, 14 juni 2022
Het programma
Hieronder vindt u een korte opsomming van de onderwerpen die in het programma terug komen. Voor het gehele programma verwijzen wij u graag naar de brochure.
Dag 1
Inleiding op de cursus
Inrichtingen onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en Wet milieubeheer (Wm)
Algemene regels voor inrichtingen (Wm)
Dag 2
Milieueffectrapportage
Lucht
Bodem
Dag 3
Externe veiligheid
Geluid
Afvalstoffenrecht
Dag 4
Waterkwaliteit
Natuurbeschermingsrecht
Handhaving van het milieurecht
Praktijkcasus handhaving milieurecht
Docenten
Cursusleiding:
mr. R.E. (Robert) Wannink is advocaat bij Wannink Advocatuur te Berlicum.
Docenten:
mr. P.C. (Peter) Cup is juridisch adviseur bij Inspectie Leefomgeving en Transport in Utrecht.
mr. K. (Katrien) Winterink is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. in Den Haag.
mr. ir. B.W. (Berend) Hoekstra is senior adviseur luchtverontreiniging bij Tauw.
mr. drs. G.A.J.M. (Gijs) Hoevenaars is werkgroepsecretaris en jurist bij de Commissie voor de milieueffectrapportage in Utrecht.
N.K.J. (Nico) Wiggers is directeur bij Wiggers Opleiding en Advies in Arnhem.
mr. P. (Peter) de Putter is directeur/senior-adviseur bij Sterk Consulting BV in Leiden. Helpt op dit moment waterwetgeving inbouwen in de Omgevingswet.
ing. M.J. (Mark) van Leeuwen is werkzaam bij MVL advisering in Maassluis.
ing. P.A. (Peter-Arjen) Boers is adviseur bij Stichting Advisering Bestuursrechtspraak in Den Haag.
Wilt u meer informatie? Download dan onze brochure