In 12.000 Nederlandse woningen hebben mensen last van verkeerslawaai. Het geluid overschrijdt daar de norm. Dat geldt ook voor de bewoners van 5.600 woningen langs het spoor.
In 12.000 Nederlandse woningen hebben mensen last van verkeerslawaai. Het geluid overschrijdt daar de norm. Dat geldt ook voor de bewoners van 5.600 woningen langs het spoor.
Snelwegen, treinen en vliegtuigen kunnen veel geluidsoverlast veroorzaken. Als geluid ongewenst is noemen we het lawaai. Als geluid lawaai wordt, kan dat leiden tot gezondheidsproblemen, zoals slaapgebrek, stress en een hoge bloeddruk. Met gerichte maatregelen zoals het plaatsen van geluidsschermen langs snelwegen, het isoleren van woningen en aanscherping van geluideisen voor nieuwe voertuigen probeert de overheid de geluidhinder te verminderen.
Hoeveelheid geluid een bedrijf of evenement mag produceren, is in regels en vergunningen vastgelegd. Maar als een bewoner klaagt over herrie, hoe weet je dan hoeveel geluid er is gemaakt? En als er een vergunningsaanvraag binnenkomt van een eenmalig evenement, hoe bereken je dan hoeveel geluid er geproduceerd gaat worden?
In de Basiscursus Geluid leer je wat geluid is, hoe geluidsoverdracht werkt en welk effect geluid heeft op de gezondheid. Op dag één staat de wetgeving centraal, met nadruk op de Omgevingswet en de Aanvullingswet geluid. Op dag twee gaan we met meetapparatuur de buitenlucht in om geluidsbronnen te meten. Ook gaan we rekenen met geluid: waarom is twee keer 50 decibel (dB) geen 100 dB?
Deze basiscursus wordt georganiseerd voor vergunningverleners, handhavers, betrokkenen bij geluidzonering en technische medewerkers milieu en ruimtelijke ordening. De cursus is ook geschikt voor medewerkers van advies- en milieubureaus, advocaten, politieambtenaren en milieuauditoren.
Voorjaar 2022