‘BZK krijgt Omgevingswet zonder bijbehorend budget’

Omgevingsrecht algemeen 30 november 2017

Met het aantreden van het kabinet-Rutte III ging de invoering van de Omgevingswet over van het voormalige ministerie van Infrastructuur en Milieu naar dat van Binnenlandse Zaken. Een succesje voor de nieuwe BZK-minister Ollongren. Alleen vergat ze, volgens de NOS, het bijbehorende budget van 200 miljoen euro voor haar ministerie veilig te stellen.

Proces nog in volle gang
Binnen het wekelijks coalitie-overleg zou al een aantal keer over de financiering van de wet zijn gesproken. Zonder resultaat. In een officiële reactie aan Binnenlands Bestuur laat het ministerie van BZK weten dat er momenteel hard aan wordt gewerkt om de Omgevingswet-taken en bijbehorende medewerkers te verhuizen naar Binnenlandse Zaken. ‘Op dit moment is dit proces nog in volle gang. We kunnen dus nog niet vooruitlopen op de financiën.’

Twee keer uitgesteld
In de Omgevingswet worden alle regels voor ruimtelijke ontwikkeling gebundeld. Daardoor zijn er straks minder vergunningen nodig en kunnen procedures sneller worden doorlopen. Invoering van de wet is door de complexiteit van het proces al twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor 1 januari 2021.

Bron: Binnenlands bestuur

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?