Aantal bouwvergunningen daalt fors

Bouwen 23 mei 2019

Het aantal verleende bouwvergunningen door Nederlandse gemeenten is in het eerste kwartaal flink gedaald. Voor ruim 12.500 woningen werd een vergunning afgegeven, ruim een kwart minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit meldt het CBS. Tegelijkertijd stijgt de omzet in de bouw tot bijna recordhoogte.

Bouwsom

De cijfers zijn de laagste in drie jaar. Naast het aantal verleende bouwvergunningen daalde ook de bouwsom voor nieuwbouwwoningen en de verbouw van bestaande woningen. De afgelopen twee jaar werden nog ongeveer voor ongeveer 70.000 woningen per jaar vergunningen verleend. Maar dat is nog steeds lager dan de periode tussen 2000 en 2008, toen de jaarlijkse productie op circa 80.000 woningen lag.

Domper

De lage cijfers van begin 2019 betekenen dat de werkelijke bouwproductie de komende jaren waarschijnlijk lager wordt. Dat is een domper voor veel gemeenten, die ambitieuze woningbouwplannen hebben. Volgens woningmarktexperts zijn er minstens 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig om het woningtekort niet nog verder op te laten lopen. Een bouwvergunning heeft gemiddeld een doorlooptijd van twee jaar van de verlening tot de realisatie van het gebouw.

Faillissementen

Opmerkelijk is dat uit het CBS-onderzoek onder bouwbedrijven blijkt dat de omzet van bouwbedrijven met 11,4 procent fors stijgt: zo snel is het in de bouw al tien jaar niet meer gegaan. Maar toch zitten de grote bouwbedrijven pas op het omzetniveau van voor de bouwcrisis. Bouwbedrijven zijn volgens het onderzoek dan ook niet heel optimistisch. Het aantal faillissementen in de bouw stijgt iedere maand sinds juni 2018, en het vertrouwen van bouwondernemers in de toekomst daalt. Een kwart van de bouwers geeft aan dat hun activiteiten worden gehinderd door een tekort aan personeel.

Bron: Binnenlands Bestuur (23 mei 2019)

Bel mij terug

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze studieadviseurs?